titiatatraban
Menü
 

 

Fotók 2009

Laosz

Vietnám

Kambodzsa

Fotók 2008

Laosz

Vietnám

Kambodzsa


 

 
Laosz

Laoszról általában

Történelme

  

   Luang Prabang

  

  Pak Ou

  

 Ban Xang Hai

  

 

 
Vietnám

Vietnámról általában

  Történelme

 

Hanoi

  

Halong öböl

   

Hué

   

Danang

  

Hoi An

My Son

   Saigon

 

 
Kambodzsa

Kambodzsáról általában

   

Történelme

  

Phnom Penh

  

Siem Reap

 Angkor

Tonle Sap

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kambodzsáról általában

Kambodzsa a valamikori francia gyarmat 1953-ban nyerte el függetlenségét. A vietnámi háború alatti megszállását 20 évig tartó polgárháborús időszak követte. Ma a turizmusé a hangsúly, végtelen vendégszeretettel várják a látogatókat.

 Földrajzi adatok

Területe: 181 035 km2
Kiterjedése: kelet-nyugati irányban 550km, észak-déli irányban 430km
Legmagasabb pontja: Phnum Aoral (1771 m)
Leghosszabb folyója: Mekong, kambodzsai szakasza 510km (teljes hossza 4184 km)
Legnagyobb tava: Boeng Tonle Sab (3000-től 20 000 km2)

Kambodzsa Indokína legkisebb országa. Területének legnagyobb része egyetlen, szív alakú medence. Thaifölddel, Laosszal és Vietnammal határos. Délnyugaton kijárata van a Thai (Sziám)-öbölhöz.

Természeti viszonyok

Az ország területének háromnegyed részét a Mekong folyó és a Nagy tó mentén fekvő termékeny központi síkság foglalja el. A Boeng Tonle Sab Délkelet-Ázsia legnagyobb belvize. Területe az esős évszakban, amikor a megáradt Mekong vize a folyásiránnyal szembe a tóba ömlik, 3000 km2-ről 20 000 km2-re is megnő.

A síkságot hegyek koszorúzzák: a legmagasabbak délkeleten, a Kravanh-hegységben vannak (meghaladják az 1700 m-t). Északon közel 800 méterre emelkedik a Dangrek-hegység, keleten az Annamita-hegylánc előhegyei (1484m) nyúlnak be az ország területére. Délen, az öblökben gazdag, lapos tengerpart és a központi síkság között emelkedik az 1100 m magasságot elérő Elefánt-hegység.

Éghajlat

Kambodzsa trópusi monszun éghajlatában két jellegzetes évszak különböztethető meg: májustól októberig az esős délnyugati monszun uralkodik (évente átlagosan 1500-3000 mm csapadék; a part menti hegyekben akár 5000 mm is). Novembertől márciusig a száraz északkeleti monszun határozza meg az időjárást. Phnom Penhben 27,5 fok az átlaghőmérséklet, évszakonként alig változik. (10-38 fok között)

Növény és állatvilág 

Kambodzsa háromnegyed részét erdők borítják. A hegyek eső felőli oldalán trópusi esőerdők, az ország belsejében szárazerdők, a síkság peremén monszunerdők, a tengerparton mangroveerdők nőnek. A síkságon főként mezőgazdasági kultúrák vannak, de akadnak szavannák és ritkás erdővel borított területek is.

Az országban sok a nagyvad: elefánt, tigris, párduc, leopárd, medve. A rendkívül sokszínű madárvilágban megtalálható a pelikán, a kormorán, sokféle réce, a daru, gémfélék, a vízityúk, a páva és a fácán. Vannak mérgeskígyók is: kobrák (szemüveges kígyók) az akár öt és fél méter hosszúságot is elérő királykobrák; itt él a rettegett krait is - a szárazföldi kígyók között ennek van a legerősebb mérge. A 107 km2-es Angkor Nemzeti Parkban él a sambar nevű ritka szarvasfajta, és a csak 50cm magas muntyákszarvas.

Politikai rendszer

Az ország államformája alkotmányos monarchia. Miután a vietnami katonák elhagyták az országot, tárgyalások kezdődtek Párizsban az ország jövőjéről. ENSZ békefenntartó csapatokat küldtek az országba, és 1993-ban megtartották az első szabad választásokat. A választók 90%-a kinyilvánította a véleményét. Az első helyen Norodom Ranariddh pártja, a FUNCINPEC győzött, a második helyet a Hun Sen vezette CPP (Kambodzsai Néppárt), a harmadikat a Buddhista Liberális Párt szerezte meg. Megalakult a 120 tagú Nemzetgyűlés, amely Norodom Sihanoukot választotta királlyá, Norodom Ranariddh és Hun Sen pedig miniszterelnökök lettek. Az 1998-ban tartott választásokat a CPP nyerte, maga mögé utasítva FUNCINPEC-et és az SRP-t. Koalíciós kormány alakult, a miniszterelnök Hun Sen lett. A 2003. július 27-én tartott választások hasonló eredménnyel végződtek. Ismét Hun Sen lett a miniszterelnök, és a mai napig is ő az. 2004-ben Sihanouk király egészsége leromlott, ezért lemondott a trónról. Először úgy tűnt, hogy Norordom Ranariddh lesz az új király, de a koronázó tanács végül Norodom Sihamonit választotta Kambodzsa új királyává. A király az állam feje. A jelenlegi királyt, Norordom Sihamonit

2004. október 29-én választotta királlyá egy kilenctagú koronázótanács. Igazi hatalma nem nagyon van, inkább reprezentációs feladatokat lát el. A kormány feje a miniszterelnök, akit a király nevez ki a Nemzetgyűlés jóváhagyása után. A tényleges hatalmat tehát a miniszterelnök által vezetett kormány, illetve a parlament két háza, a Nemzetgyűlés és a Szenátus birtokolja. A jelenlegi miniszterelnök Hun Sen.

Népesség
Lakosság: 7,8 millió
Népsűrűség: 43 fő/km2
Népszaporulat: 1,9% évente
Legnagyobb városa: Phnom Penh (720 000 lakos)
Népcsoportok: 93% khmer, 4% vietnami, 3% kínai
Kambodzsa lakosságának súlyos szenvedéseket okoztak a háborús évek. Csupán a Pol-pot rendszer idején több mint egymillió embert ölhettek meg; jelenleg az összlakosságnak majdnem 70%-a nő. Rendkívül magas a gyermekhalandóság (egyéves korig l6%), 43 év a várható átlagéletkor. A 15 éven aluliak aránya 44%-ról (1962) 32%-ra esett vissza. a lakosság négyötöde a Mekong-delta központi síkságán él.

A hivatalos nyelv az indiai írásjegyekkel írt khmer. 1990 óta ismét államvallás a lakosság 90%-át felölelő buddhizmus.

Szociális helyzet, oktatás

A lakosság szociális biztonsága úgyszólván kizárólag a családra épül; a háborús viszonyok azonban sok családot szétszakítottak. Az egészségügyi ellátás nem kielégítő. Az alapfokú oktatás kiheverte már a hetvenes évek politikai zavargásait, de a felnőttek 50%-a nem járt iskolába.

Gazdaság
Pénznem: 1 riel = 100 sen
(ágazatonként): mezőgazdaság, erdészet 4l%, ipar l6%, szolgáltatás 43%
Legfontosabb kereskedelmi partnerek: FÁK, EK-országok, Japán, Ausztrália
 
Mezőgazdaság

Legnagyobb szerepe a mezőgazdaságnak van. A Mekong folyó trópusi monszun éghajlatú alföldjén elsősorban rizst termesztenek - Indokína egykori rizseskamrája ma éppen csak a belföldi rizsszükségletet tudja kielégíteni -, de megterem a batáta, a cukorpálma és számos trópusi gyümölcsféle is. A Tonlé Sab a Föld egyik halban leggazdagabb tava, sok kambodzsainak nyújt megélhetést, de ezek is csak nehezen tudják ellátni a népet a szükséges élelemmennyiséggel. Igyekeznek föllendíteni a háborús pusztítások miatt visszaesett kaucsuktermelést. Termesztenek kukoricát, zöldségféléket, gyümölcsöt és gyapotot is. Fontos ágazat a belvízi halászat. A rossz szállítási feltételek miatt alig tudják hasznosítani az értékes nemesfa-állományt.

Természeti kincsek, energia

Csupán foszfátot bányásznak (műtrágyagyártás). A szűkös energiaellátást új, illetve újra beindított hő- és vízi erőművekkel akarják javítani.

Ipar, külkereskedelem

A fejletlen ipar elsősorban élelmiszert, műtrágyát, textíliákat, autógumit, festéket és papírt állít elő. A kambodzsai nyerskaucsuk fejében főként gépeket, fölszereléseket és kőolajat importálnak Oroszországból. A kivitel egyébként nagyon csekély. A thaiföldi határon át illegálisan különféle külföldi termékek jutnak be az országba. Az ország amúgy sem fejlett iparát a polgárháború gyakorlatilag teljesen tönkretette. Elsősorban a textilipar és a rizshántolás jelentős. Fontos még a trópusi fák kitermelése.

Közlekedés, idegenforgalom
Az úthálózat (kereken 13.000 km) rossz állapotban van, háromnegyed része makadám- vagy földút. A közúti közlekedésben egyre inkább kezd helyet kapni az autók és motorbiciklik használata, de még mindig fontos eszköz a hagyományos riksa. Ezt nemcsak a helyiek, hanem egyre többször a turisták is használják.
Az országnak kettő, összesen 612 km hosszúságú egyvágányú, 1 méter nyomtávú vasútvonala van, ami helyenként üzemképtelen. Az egyik vonal Phnompenből Sihanoukville-be tart, a másik úgyszintén Phnompenből Sisophonba, de gyakran csak Battambangig megy.
Két nemzetközi repülőtere van: a Pochetong nemzetközi repülőtér Phnompen közelében, a másik pedig Angkorvatban (Siem Reap), a turisták által gyakran látogatott romvárosban. Ezenkívül vannak még más városokban is repülőterek, de ezek csak helyi jelentőségűek (pl. Battambang, Mondulkiri, Ratanakiri, Stung Treng).

A folyami hajózás is jelentős a közlekedésben. Két hajózható folyó van, a Mekong és a Tonle Sap. 2 fő kikötő van Phnompenben és Sihanoukville-ben, ezenkívül van még néhány kisebb kikötő is a folyók mentén.

Kultúra

A Funan Királyság korából építészeti emlékek nem, csak szobrok (6. sz.) maradtak fenn. A művészet eleinte indiai befolyás alatt állt, csak Kr. u. 600-800 között alakultak ki helyi sajátosságai. A khmer szakrális építészet jellegzetes formája a "prasat", a téglából épített toronyszentély. Az épületdíszeket (domborművek, oszlopok, párkányzatok, szobrok) homokkőből faragták ki.
A művészet az angkori Khmer Birodalomban (802-1032) élte virágkorát; jellemzői a monumentális templomokat gazdagon díszített galériák és folyosók kötötték össze. Mértanilag elrendezett duzzasztással nyert tározómedencék voltak körülöttük: ezek segítségével fogták fel a monszunesők vizét, s öntözték a rizsföldeket.
A khmer művészet klasszikus periódusában (12. sz.) épült Angkor Vat, a hatalmas hindu templomegyüttes, melyből öt torony magasodik ki. A Cham-pusztítás (1177) után újjáépített Angkor késői virágkorát érzékelteti Angkor Thom, az 1200 táján épült főváros. Jelképe a Bayon-templomhegy, amely a Merut, a mitikus világhegyet a "világ központját' - testesítette meg. Központi épületének sajátossága a 24 torony. 1970-78 között jelentős károk érték Angkort is.

Az Angkor-periódus ó-kambodzsai irodalmából csupán töredékek maradtak fenn: a "Ream-Ker", az indiai Rámájana-eposz dramatizált feldolgozása és a "Trai Phum" buddhista kozmogónia. A későbbi évszázadok irodalmában sok a népi ihletésű regény, dal, mese; ezekre a buddhista világszemlélet nyomja rá bélyegét.

Gasztronómia

A kambodzsai konyha hasonlóságokat mutat a környező országokéval, főleg a thai, az indiai és a kínai konyhával. Gyakran használ gyógynövényeket, például a kínai metélőhagymát vagy a vietnami koriandert. A fűszerek közül gyakran használt a kurkuma, a gyömbér és a citromfű, a gyümölcsök közül az ananász, a sapoldilla, a jan gyümölcs, a kuy gyümölcs, a zöldségek közül pedig a bébikukorica, a bambuszgyökér és a kínai brokkoli. A legnépszerűbb húsfajta a hal, a halból készült legkedveltebb étel pedig az amok. Ezenkívül népszerűek a sertéshúsból készül ételek, például a twah ko, ami a magyar hurkához hasonló étel, a bárány-, a csirke-, a marhahús, illetve a különleges fajták, például a béka-, a teknős-, a rák-, illetve a tarantullahús. Népszerű ételek az Ansom chek, Ansom chrook, Ngam nguv, Lok Lak és a Kuytheav.
 
 
Számláló
Indulás: 2006-10-03
 

 

Videóim 

 

 

 
Vinh

 


Ha jó idegenvezetőt szeretnél Vietnámban írj Vinh-nek! (angolul)

 Mail:

 

Távolságok

   Qatar Doha

  Qatar Airways

  BangkokMekong folyó


Vízumok


 

 

 
Térképek

 Laosz térképe

Vietnám térképe

Kambodzsa térképe

 Thaiföld térképe

 

 
Vallásokról

Brahmanizmus

  Buddhizmus

 

 
Bannerem

Bannerem

 

 

 Indokína körút

 

 

 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!