titiatatraban
Menü
 

 

Fotók 2009

Laosz

Vietnám

Kambodzsa

Fotók 2008

Laosz

Vietnám

Kambodzsa


 

 
Laosz

Laoszról általában

Történelme

  

   Luang Prabang

  

  Pak Ou

  

 Ban Xang Hai

  

 

 
Vietnám

Vietnámról általában

  Történelme

 

Hanoi

  

Halong öböl

   

Hué

   

Danang

  

Hoi An

My Son

   Saigon

 

 
Kambodzsa

Kambodzsáról általában

   

Történelme

  

Phnom Penh

  

Siem Reap

 Angkor

Tonle Sap

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hanoiról

 

Hanoi, vagy vietnamiul Hŕ Nội Vietnam fővárosa. 1954 és 1976 között Észak-Vietnam, a 11. századtól egészen 1802-ig kisebb megszakításokkal az akkori Vietnam fővárosa volt. 2004-es becslések szerint 3.083.800 lakosa van.
Fekvése: A város a Vörös Folyó jobb partján fekszik, Ho Si Minh-várostól 1760 km-re északra Tengerszint feletti magassága 26 méter.
Története
A kínai uralom alatt még Tống Běnh, majd Long Đỗ néven volt ismert. 866-ban területén fellegvár épült, és neve Đại Nam lett. Lý Thái Tổ, a Lý-dinasztia első uralkodója 1010-ben az ország fővárosát Đại Namba helyezte át. Nevét Thăng Longra (felszálló sárkány) változtatta, mert állítólag egy sárkányt látott felszállni a Vörös-folyóról. 1397-ig az ország fővárosa maradt, amikor az irányítás Thanh Hóaba, más néven Tây Đôba (nyugati főváros) költözött. Thăng Long neve ekkor Đông Đô, azaz keleti főváros lett.
1408-ban a kínai Ming-dinasztia csapatai megszállták Vietnamot, és Đông Đô új neve Đông Quan (keleti átjáró) lett. 1428-ban, mikor Lę Lợi, a Lę-dinasztia alapítója felszabadította az országot, a város a Đông Kinh (keleti főváros; ugyanazokkal a karakterekkel írva, mint Tokió; az európaiak Tonkin néven ismerik) nevet kapta. A Tây Son-dinasztia később a Bắc Thŕnh-ra (északi fellegvár) keresztelte.
1802-ben létrejött a Nguyễn-dinasztia, és fővárosát a mai Huếbe költöztette. Ekkor a város 1831-ig ismét Thăng Long néven volt ismert, amikor is elnyerte mai nevét: Hŕ Nội (a folyókanyarban).
Hanoit 1873-ban megszállták a franciák, és 1887-ben megtették Francia Indokína fővárósának. 1940-től 1945-ig a várost a Japánok uralták, majd felszabadulása után a vietnami kormány székhelye lett. 1946 és 1954 között heves harcok folytak a franciák és a Viet Minh erői közt, ami után Hanoi a független Észak-Vietnam fővárosává vált. A vietnami háború során a város hídjait és vasútvonalait szétbombázták, bár ezeket hamar rendbehozták. 1976. július 2-án, az északi és déli országrész egyesítésével Hanoi ismét egész Vietnam fővárosa lett.
Nevezetességei
Itt található a Ho Si Minh-mauzóleum, a Nemzeti Történelmi Múzeum, a Forradalmi Múzeum, a Nemzeti Szépművészeti Múzeum, az Irodalom Temploma, az Egyoszlopos Pagoda, Hanoi Zászlótornya, és számos történelmi látványosság.
Óváros: A város régi negyede híres kézműveseiről és kereskedőiről, és számos selyemüzletéről. Hoan Kiem-tó Jadeberg-templom; Literaturtemplom; Ho Chi Minh- lakóház; Vietnami nemzeti egyetem; Opera; Ethnológiai múzeum.
 
 
Bővelkedik látnivalókban akár a régmúltat, akár a közelmúltat szeretnénk felidézni. A régmúlt emlékeiből főleg a Régi Negyed szűk utcácskáin sétálva meríthetünk. A város közepén lévő Hoan Kiem tó a különös, történelmi távlatokba visszanyúló legendájával varázsol el. A tó közepén lévő aprócska szigeten épült fel a Szent Teknősbéka temploma. A tó észak-nyugati részén, közvetlen a part mentén, egy szigetecskén újabb templomot találhatunk.
A tó környékén, melyet egy szűk másfél órás sétával körbejárhatunk, újabb érdekességekre lelhetünk. A nyugati parton Le Thai To emlékhelyét és -oszlopát egy kis udvarban találhatjuk meg. A keleti parton a főpostával szemben egy ősi kapu maradványait újították fel. A tó déli partjánál szinte minden hajnalban a környékbeliek reggeli csöndes rituális tornája, a thai chi elemeivel ötvözve zajlik. A Hoan Kiem tó északi szélétől rövid sétával elérhető a Ba Dinh kerület, a Ba Dinh térrel, mely Hanoi nemzeti emlékhelye is egyben: itt található Ho Chi Minh mauzóleuma, múzeuma, valamint az egykori elnök rezidenciája is. Az oda vezető úton elhaladunk a pálmafákkal körülvett monumentális Lenin szobor előtt is, mellyel szemben a hajdani Citadella (területének nagy részén laktanya), és a Katonai Múzeum található. A mauzóleumtól déli irányba haladva a híres Egylábú Pagoda mellett kell elhaladnunk, hogy elérjük a múzeumot. Tovább sétálva egy szűk negyedórányi út végén (melynek során keresztülhaladunk egy forgalmas "bevásárló utcán") az Irodalom és Művészetek Templomához (Van Mieu) érünk. Érdemes bemenni...
Évezredes műemlékről van szó, melyet 1070-ben emeltek Confucius emlékének szentelve. Korábban mandarinképző volt. A Van Mieu háta mögött a Szépművészeti Múzeumban végignézhetjük a vietnami etnikumok művészetét, jellemző viseleteit. Ne feledjük: Vietnamban 54 törzs, etnikum él! Azonban korántsem néztünk meg még minden látványosságot. A szűk utcácskákban megbúvó, számunkra "névtelen" templomok, pagodák faragványai, sárkányábrázolásai még a hozzá nem értő embert is elkápráztatják. A régmúlt nevezetességein túl érdemes egy pillantást vetni a kerület dél-nyugati csücskében lévő Kim Ma buszállomásra, Hanoi egyik legnagyobb buszpályaudvarára. A legkülönfélébb stílusú, minőségű, állapotú buszok (számunkra) látványosságnak is felérnek. Utazni rajtuk (szó szerint értendő) csak a terveinkben szerepelt... A Kim Ma sugárúton továbbhaladva mintha egy másik világba csöppentünk volna. A diplomáciai testületek épületegyüttese, a diplomaták csemetéinek iskolája tárul elénk, mielőtt elérnénk a Daeha Building nevű, 15 emeletes kereskedelmi központot, melyben a magyar nagykövetséget is megtaláltuk., ...és még csak a Ba Dinh kerületben járunk...
 
A hangulatos utcácskák hamisítatlan vietnami környezetben, a város észak-nyugati részén kanyarognak. A Hoan Kiem tó északi csücskétől induló zegzugos labirintusaikban a tapasztalatlan idegen könnyen eltévedhet. Ahol minden utca Hang előtaggal kezdődik, hisz az utcák nevei az egykor ott működő mesterségek nevére utalnak.
A Hoan Kiem kerület Hanoi észak-keleti, pontosabban inkább központi kerülete. A Hoan Kiem tó környéki részek a város turisztikai központja. A Régi Negyed apró boltokkal, utazási irodákkal zsúfolt utcái után azoban érdemes a Thang Long Vízi Bábszínház legalább egy előadását megnézni.Amíg ezt nem látjuk, el sem képzelhetjük igazán, milyen egy vízi bábszínház, ahol a víz alól felbukkanó sárkány valóban tüzet okád. A főposta hatalmas épülete mellett nem kerülheti el a figyelmünket a városi tanács jól őrzött, zászló- és transzparens díszítésű bejárata sem.
 
Számláló
Indulás: 2006-10-03
 

 

Videóim 

 

 

 
Vinh

 


Ha jó idegenvezetőt szeretnél Vietnámban írj Vinh-nek! (angolul)

 Mail:

 

Távolságok

   Qatar Doha

  Qatar Airways

  BangkokMekong folyó


Vízumok


 

 

 
Térképek

 Laosz térképe

Vietnám térképe

Kambodzsa térképe

 Thaiföld térképe

 

 
Vallásokról

Brahmanizmus

  Buddhizmus

 

 
Bannerem

Bannerem

 

 

 Indokína körút

 

 

 

Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!